Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-05@17:32:01 GMT

هنرستان‌ها خلوت دبیرستان‌ها شلوغ!

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۶۹۰۳۹

هنرستان‌ها خلوت دبیرستان‌ها شلوغ!

بر اساس برنامه ششم توسعه باید ۵۰ درصد دانش‌آموزان به هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش هدایت شوند؛ اما هنوز فقط ۵/۳۵ درصد آن‌ها در هنرستان‌ها تحصیل می‌کنند.

بر همین اساس بیشتر مسئولان آموزش و پرورش معتقدند باید مدیران و مشاوران مدارس شرایط مطلوب را برای انتخاب رشته آگاهانه و بر اساس علایق و توانمندی‌های دانش‌آموزان فراهم کنند تا آن‌ها به هنرستان‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش هدایت شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما آیا زیرساخت‌های لازم برای ورود همه دانش‌آموزان کشور به رشته‌های مهارتی فراهم است؟

انتخاب رشته بر اساس آمایش سرزمین

ناصر کوهستانی، کارشناس آموزش و پرورش در این خصوص می‌گوید: تا امروز حدود ۳۶ درصد دانش‌آموزان در رشته‌های مهارتی، ۲۴ درصد در رشته علوم تجربی، ۳۰ درصد در علوم انسانی و ۱۰درصد در رشته ریاضی مشغول به تحصیل هستند، بنابراین باید در هدایت تحصیلی دانش‌آموزان متوسطه دوم دقت بیشتری داشته باشیم تا دانش‌آموزان به مهارت‌آموزی ترغیب شوند.

این پژوهشگر حوزه آموزش و پرورش ادامه می‌دهد: تجهیزات، زیرساخت‌ها و هنرآموز سه اصل اساسی و مهم در هنرستان هستند، علاوه بر این باید رشته‌های مهارتی براساس آمایش سرزمین و نیاز منطقه و ظرفیت بازار کار انتخاب شوند به عنوان نمونه در مناطق شمالی و جنوبی کشور رشته‌های پرورش ماهی و میگو ظرفیت اشتغال و ورود به بازار کار دارند، در کلانشهرها به دلیل ساخت ساختمان‌های چند طبقه رشته‌های تعمیر و نصب آسانسور، در برخی از شهرستان‌ها و مناطق روستایی پرورش دام‌های صنعتی و در بیشتر شهرها رشته‌هایی مثل خیاطی، طلا و جواهرسازی، طراحی دوخت، پرورش گیاهان دارویی و زینتی، برق ساختمان و تعمیر لوازم برقی منزل بازار کار خوبی دارند و دانش‌آموختگان کاردانش که در این رشته‌ها تحصیل کرده‌اند به راحتی می‌توانند وارد بازار کار شوند به شرط آنکه زیرساخت‌ها و تجهیزات لازم برای این رشته‌ها فراهم باشد و هدایت تحصیلی به خوبی انجام شود.

کوهستانی یادآور می‌شود: بیشتر دانش‌آموزانی که در مناطق کم برخوردار زندگی می‌کنند ترجیح می‌دهند در رشته‌های مهارتی که برخی از آن‌ها به نوعی مشاغل خانوادگی محسوب می‌شوند، ادامه تحصیل دهند تا پس از دریافت دیپلم بتوانند با ایجاد شغل برای خود درآمد داشته باشند. بنابراین باید آموزش و پرورش زیرساخت‌های لازم مثل تجهیزات، هنرآموز و تجهیزات مورد نیاز برای توسعه هنرستان‌ها را فراهم کند تا با ایجاد ظرفیت در رشته‌های مهارتی بتوانیم به چشم‌انداز پیش‌بینی شده در برنامه ششم توسعه دست یابیم.

کسب و کارهای مورد غفلت واقع شده

حجت‌الله بنیادی، کارشناس آموزش و پرورش نیز معتقد است بسیاری از رشته‌های فنی وحرفه‌ای و کاردانش ما متناسب با نیازهای جامعه محلی و منطقه‌ای نیستند و به همین دلیل استقبال چندانی از رشته‌های مهارتی نمی‌شود.

وی ادامه می‌دهد: برخی از کسب و کارهای نو در کشور از سوی افراد کارآفرین تأسیس شده که هنرستان‌های ما هیچ توجهی به آن‌ها نداشته‌اند. به عنوان نمونه می‌توان به پرورش یک گونه از بز و یا پرورش الاغ اشاره کرد که محصولات آن در داخل و خارج کشور طرفداران زیادی دارد و مناطقی هستند که ظرفیت پرورش این گونه‌های جانوری را دارند اما متأسفانه این رشته‌ها در هنرستان‌ها مورد غفلت واقع شده است. در عوض در برخی از مناطق کشور مدرکی که هنرجویان از هنرستان‌ها  می‌گیرند تأثیری در ایجاد شغل و کارآفرینی آن‌ها ندارد به همین دلیل دانش‌آموزان و والدین آن‌ها استقبالی از رشته‌های مهارتی نمی‌کنند. این پژوهشگر حوزه آموزش و پرورش ادامه می‌دهد: نظام حقوق و دستمزد در کشور ما تبعیض‌آمیز و ناعادلانه است به همین دلیل والدین ترجیح می‌دهند فرزندشان در رشته‌هایی تحصیل کنند که بتوانند در آینده مشاغلی پردرآمد داشته باشند. بنابراین آینده شغلی نقش مؤثری در انتخاب رشته دانش‌آموزان پایه نهم متوسطه دارد و قطعاً اگر والدین به این نتیجه برسند که فرزندشان از طریق رشته‌های مهارتی می‌توانند با ایجاد شغل برای خود آینده شغلی خوبی داشته باشند ترجیح می‌دهند فرزندانشان با انتخاب این رشته‌ها به بازارکار هدایت شوند.

موفقیت رشته‌های بومی

سید مصطفی آذرکیش، مدیرکل دفتر فنی و حرفه‌ای و کار دانش وزارت آموزش و پرورش نیز در گفت‌وگو با ما می‌گوید: در سال تحصیلی ۹۶ با تغییر نظام آموزشی حدود ۳۰۰ هزار هنرجو به مجموعه هنرستان‌های کشور افزوده شد و تعداد هنرجویان از ۶۰۰ هزار نفر به ۹۰۰ هزار نفر افزایش یافت و اکنون در سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم ۱۶۸ هزار هنرجو مشغول به تحصیل هستند.

این مسئول می‌افزاید: برای رسیدن به برنامه ششم توسعه به تأسیس ۳ هزار و ۲۰۰ هنرستان جدید، جذب هنرآموز و استادکار و برای به‌روز کردن تجهیزات فعلی برای ۴۵ هزار کلاس درسی که در حال حاضر در هنرستان‌های فنی‌وحرفه‌ای و کار و دانش دایر است، به ۶هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که اگر به طور متوسط سالانه حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بودجه به این بخش تخصیص یابد می‌توانیم طی چهار سال این تجهیزات را به‌روز کنیم.

اکنون ۲۰۱ رشته در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش‌ آموزش داده می‌شود که به دلیل توجه به آمایش سرزمین، ضریب اشتغال در اغلب رشته‌ها بالای ۷۰ درصد است و در برخی از رشته‌ها مثل کاشت و تولید زعفران در خراسان جنوبی، تعمیر و نصب آسانسور در کلانشهرها، پرورش ماهی و میگو در مناطق شمالی و جنوبی کشور و پرورش دام‌های صنعتی در مناطق کوهستانی به هیچ عنوان دانش‌آموخته بیکار نداریم، چون این رشته‌ها متناسب با ویژگی‌های منطقه در هنرستان‌ها تعریف شده است. ضمن آنکه طبق بررسی‌های انجام شده رشته‌هایی نظیر طراحی طلا و جواهر، طراحی دوخت، دوخت‌های تزئینی، برق صنعتی، تعمیر موتور خودرو و همچنین مکانیک خودرو از بازار کار خوبی برخوردار است و در بیشتر مناطق کشور قابل ارائه است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: هدایت تحصیلی دبیرستان هنرستان های فنی رشته های مهارتی آموزش و پرورش هنرستان ها دانش آموزان رشته ها زیرساخت ها رشته ها بازار کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۶۹۰۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امسال ۱۰۵ هزار معلم جذب آموزش وپرورش می‌شوند

رضا رضایی مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه این هفته شهر کرمان با بیان اینکه آموزش و پرورش در دولت سیزدهم مسأله اول کشور و معلم محور اساسی و اصلی نظام تعلیم و تربیت است از رشد ۱۰۰ درصدی کسب رتبه های دو رقمی توسط دانش آموزان کرمانی در کنکور ۱۴۰۲ خبر داد.

وی گفت: بر اساس اعلام وزارت آموزش و پرورش آموزش و پرورش استان کرمان در تمام حوزه جز استان های برتر کشور است.

رضایی افزود: با توجه به عملکرد خوب آموزش و پرورش در دولت سیزدهم خوشبختانه مقام معظم رهبری رضایت داشتند.

مدیر کل آموزش وپرورش استان کرمان اجرایی سازی سند تحول بنیادین را مهمترین مطالبه مقام معظم رهبری در چند سال اخیر دانست و افزود: بر اساس این سند آموزش و پرورش به دنبال تربیت انسان تمام ساحتی و در تراز نظام جمهوری اسلامی ایران است.

وی با اشاره به توجه ویژه و تاکید مقام معظم رهبری بر فعالیت های پرورشی و تربیتی گفت: خوشبختانه فعالیت های پرورشی و تربیتی در راس برنامه های آموزش و پرورش کشور است هرچند که در زمانی دنبال حذف این معاونت بودند.

مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان با اشاره به فعالیت بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ روحانی در مدارس استان بر اساس تفاهم نامه منعقد شده با حوزه علمیه گفت: استان کرمان در این زمینه بعد از استان قم رتبه دوم کشوری را به خود اختصاص داده است.

رضایی با اشاره به کسب رتبه اول آموزش و پرورش استان در زمینه اعزام دانش آموزان به اردو های راهیان نور خوزستان از اعزام بیش از ۵ هزار دانش آموز به اردو های راهیان نور در سال تحصیلی جاری خبر داد.

وی با اشاره به ضرورت هدایت دانش آموزان به سمت رشته های فنی و حرفه ای و کار دانش اظهار کرد: برای هدایت بیش از ۵۰ درصد دانش آموزان دوره متوسطه دوم به سمت رشته های فنی و حرفه ای و کاردانش در آموزش و پرورش استان برنامه ریزی شده و تأسیس هنرستان های فنی و حرفه ای و کاردانش جوار کارخانه ای در دستور کار ماست.

رضایی شرط ورود و استخدام در آموزش و پرورش را قبولی آزمون دانست و افزود: در سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۰۵ هزار نفر جذب آموزش و پرورش خواهند شد.

وی گفت: در تاریخ کشور به خصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی، معلمان نقش و جایگاه ویژه ای در هدایت و راهبری جامعه داشته و در مسایل و موضوعات مختلف مشاوران امین مردم بوده اند.

رضایی بیان کرد: در دوران پس از دفاع مقدس نیز یکی از مراجع اصلی مردم یعنی مرجعی که محل مشورت آنان در تمام مسائل روز جامعه بود، معلمان و فرهنگیان بودند.

مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان با بیان اینکه معلم نقش کلیدی در نظام اجتماعی دارد، افزود: همه مسوولان و مردم باید تلاش کنند تا از این اسوه های ایثار و فداکاری در جایگاه والای خود تجلیل و تکریم شوند.

رضایی افزود: به همین مناسبت شعار هفته معلم سال جاری "همه ما مدیون تو هستیم، معلم" انتخاب شده و ۴۳ هزار و ۵۱۹ فرهنگی در قالب ۲۹ هزار و ۲۷۰ کلاس درس در ۶ هزار و ۲۰ مدرسه استان کرمان مشغول به فعالیت هستند که قدردان زحمات آنان هستیم.

وی از اجرای طرح رتبه‌ بندی معلمان ویژه ۳۹ هزار فرهنگی در استان کرمان و افزایش ۱۰۰ درصدی حقوق فرهنگیان طی ۲ سال اخیر خبرداد و افزود: پرداخت هزینه های درمان، تسهیلات بدون بازپرداخت برای بیماران سخت درمان از جمله اقدامات آموزش و پروش استان کرمان است.
رضایی گفت: آموزش و پرورش استان کرمان در شاخص های اختصاصی موفق به کسب رتبه اول کشور و در کل شاخص‌ها ها رتبه دوم کشور را به دست آورده است.

مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان اظهار کرد: کسب ۶ رتبه تک رقمی کنکور توسط دانش آموزان کرمانی و کسب رتبه ۲۶ کنکور رشته ریاضی یک دانش‌ آموز در منطقه رودبارجنوب یکی از اتفاقاتی است که در طول تاریخ این منطقه بی‌ نظیر بوده و همچنین رشد ۱۰۰ درصدی رتبه زیر ۱۰۰ در کنکور سراسری از دیگر افتخارات این استان است.

 رضایی کسب ۱۲۰ مدال رنگارنگ مسابقات کشوری و ۱۰۷ رتبه برتر کشور توسط معلمان و دانش‌آموزان استثنایی در استان کرمان در سال تحصیلی جاری را از دیگر موفقیت های استان برشمرد و ادامه داد: همچنین طی ۲ سال اخیر در این استان بیش از ۵۰۰ مدرسه نیمه تمام به بهره‌برداری رسیده و ۱۰۳ مدرسه جدید در حال ساخت است.

وی افزود: آموزش و پرورش استان کرمان همچنین سند ۴۰۵ ملک را در سال ۱۴۰۱ و ۳۸۵ ملک را در سال گذشته گرفته و در بخش سرانه فضای ورزشی به رشد ۶۹ درصدی رسیده است.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • بسیج دبیرستان‌های فرانسه در حمایت از فلسطین
  • اولویت بومی گزینی در استخدام نیروهای آموزش و پرورش بهارستان
  • راه‌یابی دو عضو کانون پرورش فکری به مسابقات لکوکاپ جهانی مسقط
  • هزینه ۲۰۰ میلیارد ریالی دولت سیزدهم برای تجهیز هنرستان‌های بام ایران
  • آموزش و پرورش را براساس سند تحول بنیادین اداره خواهیم کرد
  • ورود ۷۰ هزار معلم جدید به آموزش و پرورش در سال ۱۴۰۲
  • امسال ۱۰۵ هزار معلم جذب آموزش وپرورش می‌شوند
  • گشایش نمایشگاه هفته مشاغل هنرستان نوآوران فولادشهر
  • آخرین وضعیت تردد در جاده های شمال ؛ شلوغ یا خلوت، بارانی یا خشک؟
  • ساخت ۱۵۰۰ کلاس در هرمزگان در دولت سیزدهم/ رشد ۶۲درصدی قبولی پزشکی